Vallás, nyelv, közigazgatás

Lakosság
A lakosság  1940-es évek óta (600 000 fő) kb. tizenkétszeresére nőtt mára (7 millió). A lakók 95%-a kínai, emellett jelentős kisebbséget képviselnek az indonézek, a filippínók, továbbá a thai és az indiai lakosság. Ezen felül 3000 német, 20 000 kanadai, ausztrál, brit és mintegy 30 000 amerikai él még itt.

Nyelv
angol és kantoni (kínai nyelvjárás)
- újságok angol és kínai nyelven jelennek meg leginkább:
               Angolul: South China Morning Post és a The Standard
               Kínaiul: Ming Pao és az Economic Journal
- rádióállomások többsége kínai nyelvű
- helyben fogható televízióadók nem Hong Kong-iak

Vallás
A többség buddhista, illetve mintegy 10 % keresztény.
Kowloonban található még anglikán templom,a St. John-katedrális, továbbá egy muzulmán mecset.Templom Hong Kongban (flickr by Brian Negin)

Politika
Hong Kong Különleges Igazgatású Terület a Kínai Népköztársaság része autonómiát élvez. A kínai "egy ország, két rendszer" politikája érvényesül a területet illetően, amelyet főminiszter vezeti. Kormánya élvezi a pekingi központi kormányzat támogatását, mégis független tőle pénzügyileg.
Különböző miniszterek végzik a kormányzati feladatokat. Őket a főminiszter nevezi ki. Minisztériumaik:  a Főminiszteri Hivatal, a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium


Közigazgatási körzetei
1.      Islands (Sziget)
2.      Kwai Tsing (Kwai Chung és Tsing Yi)
3.      North (Észak)
4.      Sai Kung
5.      Sha Tin
6.      Tai Po
7.      Tsuen Wan
8.      Tuen Mun
9.      Yuen Long
10.    Kowloon City (Kowloon város}
11.    Kwun Tong
12.    Sham Shui Po
13.    Wong Tai Sin
14.    Yau Tsim Mong (Yau Ma Tei, Tsim Sha Tsui és Mong Kok)
15.    Központi és Nyugati
16.    Északi
17.    Déli
18.    Wan Chai

Hong Kong négy fő területre oszlik: Hong Kong sziget, Kowloon, az Új Területek és a Külső Szigetek. Kowloon és az Új Területek a Szárazföldi Kínával határos félszigeten találhatók, a Viktória kikötő északi oldalán, míg Hong Kong szigete a kikötő déli oldalán helyezkedik el, Kowloonnal szemben. A Külső Szigetek területe mintegy 234 szigetet foglal magába.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Hong Kong